Vælg dit nye termolåg Cover 1100x447 - SpaFix

Vælg dit nye låg til din udespa, jacuzzi eller hot tub med omhu. Det er meget ofte en god idé at se lidt på hvordan et låg er opbygget.

Det fleste låg, der følger med en ny spa holder i 4-5 år. Derefter er det tid at skifte det. Der findes låg til spa i mange prisklasser og kvaliteter. Desværre kan man ikke altid regne med at et dyrt er godt og et billigt er dårligt. Derfor kan det være godt at sæde lig råd og vejledning.

Tykkelse og indhold

Alle låg til en udespa er skåret så det er højest på midten og lavere langs for- og bagkant. Det gør man for at regn og ikke mindst sne lettere kan glide af. De er skåret af EPS ekspanderet polystyren (ofte omtalt som “Flamingo”, “Sundolitt”, “styren” eller blot “skum”).
Der er forskel på hvor tykt et låg laves og hvilken type skum der anvendes. Både tykkelse og type har indvirkning på hvor god en isolering låget giver for dit spabad. Samtidig har tykkelse og type også indflydelse på prisen, hvilket nok ikke undre så mange.

Der findes som hovedregel 3 tykkelser af låg til udendørs spabade:

  • 5 cm til 10 cm ( 2″ – 4″)
  • 7.5 cm til 12.5 cm ( 3″ – 5″)
  • 10 cm til 15 cm ( 4″ – 6″)

Men tykkelsen på låget er som tidligere nævnt ikke det eneste at tænke på når man skal vælge nyt låg. Skummet laves i forskellige “densiteter” og jo flere kg/m3 – jo bedre isolering.
Her er ligeledes 3 typer:

  • 18 kg/m3 – eller 1 lbs
  • 26 kg/m3 – eller 1.5 lbs
  • 33 kg/m3 – eller 2 lbs

Et standard låg fra et fabriksny udendørs spabad er typisk 10 cm i midten og 5 cm ved kanten og lavet af 26 kg/m3 (1.5 lbs) skum/styren. Det giver en fin isolering i de fleste klimaforhold, og vigtigst for alle spa producenter er at de ikke bruger alt for mange penge på noget der ikke giver ekstra salg – det giver mening for de fleste – derfor skal du tænke dig godt om før du vælger et erstatningslåg fra den producent din spa er fra. Gå efter en bedre løsning.

Isoleringsevnen

Isolationsevnen måles i R-værdien, når man taler låg til udendørs spabade.

Ikke så overraskende er R-værdien et resultat af lågets tykkelse og hvilken type skum der anvendes i låget.

Vi forudsætter at låget er mål op så det passer til spaen.
Det gør det hvis længde og bredde passer til spaen, men det er også væsentligt at låget passer på hjørnerne og også væsentligt at skørtet, der “hænger” ned fra låget. Skørtet skal dække akrylskallen. Har su sænket din spa ned i en terrasse kan det nogle gange være vanskeligt at beregne den rigtige længde. Derfor anbefaler vi også at spaen stilles så den er lidt højere end dækket.

Dernæst skal du helt vælge “fuld heatlock” – heatlock er et stykke beklædt skum som sidder i mellem de 2 halvdele som spalåget udgøre. Det er med til at undgår en kuldebro?

En R-værdi på 17 er et godt valg for et låg til en spa der står udenfor i Danmark. Det er til at håndtere, er ikke for tung for en evt lågholder/coverlift – og det vil sikre en god driftsøkonomi for din udendørs spa.

r value spalaag spafix 1000x1000 1

Betrækket på låget

Skummet eller polystyren’en pakkes ind i plastfolie, der kan variere i kvalitet fra producent til producent. Det kan være svært at gennemskue netop denne del for de fleste forbrugere. Det er dog ret væsentligt. Jo længere tid låget er på din spa – jo mere damp skal det modstå nedefra det varme vand i spaen. Derfor pakkes skummet ind i plastik. Derefter betrækkes det hele med et vejrbestandig materiale.
I mange år var dette materiale altid marinevinyl der er UV og meldug resistent og samtidig holder regn og sne væk fra isoleringen. I de senere år er man begyndt at anvende polyester i stedet. Denne polyester går under betegnelserne WeatherShield. Denne type betræk har mange fordele som jeg har beskrevet i anden artikel (læs her)

Hvad skal jeg vælge

I Danmark har vi jo lidt kolde vintre, men sjældent meget sne. Derfor vil det rigtige valg være et velisolerende låg der dog ikke er alt for tykt. Min anbefaling er derfor at gå efter et låg på 7.5 cm til 12.5 cm og 26 kg/m3 som vil give en optimal isolering (R17) og samtidig ikke være for klodset at håndtere. Du kan også vælge et lidt tydere låg men gå op i densitet prisen vil være omkring den samme. I det tilfælde skal du vælge 5 cm til 10 cm og 33 kg/m3

Du kan naturligvis også vælge de ekstra tykke låg der klart nok har en bedre isolering. Men de er meget svære at håndtere og kræver helt sikkert en lågholder (coverlift) – og selv her er de svære at arbejde med.

Jeg vil klart anbefale at du vælger et betræk af typen WeatherShield det vil give en længere holdbarhed på dit låg fordi skummet kan “ånde” igennem beklædningen, Det kan vælges i flere neutrale farver. WeatherShield er en gennemfarvet polyester løsning, der har meget lang holdbarhed.

Tags
Der er ingen produkter i vognen!
0