Biofilm og vandkemi i din udespa Biofilm 1200x435 - SpaFix

Det er lige så vigtigt at have rene rør i din udendørs spa som det er at tilsætte desinficerende midler som klorin og bromin. Når du læser denne artikel er det vigtigt at huske at den først og fremmest er skrevet for at I som brugere at en udespa er opmærksom på de potentielle smitsomme bakterier der kan findes i en udendørs spa hvis ham ikke holder den ren og har et godt vand.

Det er vigtigt at man gør sig umage for at rengøre sine rør i sin spa – såvel en udendørs spa som en indendørs. Biofilm vil blive opbygget i spaens rør hvis man ikke gøre noget aktivt for at undgå det. Vi vil i denne artikel forklare hvad biofilm er, hvordan det opstår og hvordan man for det fjerne eller undgår det.

Hvad er biofilm?

Biofilm er en af gruppe bakterier og andre mikroorganismer, der holder sig fast på en overflade som er i regelmæssig kontakt med vand. Mikroorganismerne og bakterierne dækker sig ind i et beskyttende lag af slim og bliver derved resistente over for desinfektionsmidler (som klor eller brom). Biofilm kan rumme skadelige bakterier som Legionella (Legionnaire’s Disease), Pseudomonas Aeruginosas, Mycobacterium Fortuitum og E-Coli. De findes naturligt under de fleste forhold, men trives i mørke, varme (> 32° C) vandrige miljøer. Hvis overfladen, som biofilm er på, tørrer ud, dør den ikke, men snarere vil den gå i en hvilende tilstand og genaktiveres, når den kommer i kontakt med vand igen.
Biofilmen ses som en brunlig slim der sætter sig fast på før og dyser i din spa. Forefindes i både indespa og udespa med ringe vandkvalitet.

Biofilm og vandkemi i din udespa Biofilm 420x350 - SpaFix

Hvordan påvirker den min spa?

Biofilm og vandkemi i din udespa Biofilm Vandlinie 420x350 - SpaFix

Som nævnt i sidste afsnit dannes biofilm på enhver overflade, der er i vand, eller som er i konstant kontakt med vand og trives i varme, mørke områder. VVS- og filtreringssystemet i spabade giver et ideelt miljø for biofilm at vokse. Tilføjes alle de organiske stoffer, som mennesker introducerer i badevandet, såsom lotioner, sæber, antiperspiranter, kosmetik og ikke mindst sved- så har du det perfekt miljø for vækst af biofilm. På grund af dette kan selv relativt nyt spabad (under et år gammelt) opleve problemer med biofilm.

Biofilm vil reducere din desinficerings (klor/brom) effektivitet til at holde dit vand bakteriefrit, da det resterende i vandet konstant bliver brugt op og forsøger at slippe af med biofilmen. Du kan også kunne bemærke en synlig brunlig ring ved vandlinjen eller misfarvning på dit filter, som tegn på en stor vækst af biofilm i dine rør.

Hvad gør jeg for at rense biofilm væk?

Vi har 2 produkter som vi har rigtig god erfaring med. Det ene er til indendørs spabade (Spacare PipeCleaner) – det andet er til udendørs spabade (Spacare Biofilm Cleaner). Fremgangsmåden for brug af de 2 produkter er den samme.

Biofilm og vandkemi i din udespa Biofilmcleaner 1 1450x620 - SpaFix
  1. Fyld spabadet med vand til over de øvereste dyser – hvis det er en udespa benytter du blot vandet du har i spaen.
  2. Fjern patronfilteret fra din udespa – eller kobbel det fra så vandet ikke kommer forbi (store halvprofessionelle spa)
  3. Hæld passende mængde 500 ml Biofilm Cleaner for udespa på 1-2000 liter eller 125ml Pipe Cleaner for indespa på 2-300 liter – har du en meget stor indedørs spa bør du benytte 500 ml Biofilm Cleaner for udespa.
  4. Start alle massagepumper og lad dem køre i 15-20 minutter
  5. Lad vandet stå stille i 5 min.
  6. Start igen alle massagepumper og lad dem køre i 5-10 minutter.
  7. Stop spaen og tag strømmen fra
  8. Fjern skummet der opstår ved at sende koldt vand fra haveslangen hen over mens du tager vandet af spaen direkte til kloak/afløb – enten via spaens afløb eller ved brug af en dykpumpe.
  9. Fyld spaen med rent vand og sæt spaen i gang igen.
  10. Hvis du konstatere at der er mange rester i vandet efter rengøringen bør du kærer med pumperne igen i 15-20 min for derefter at skifte dette vand ud igen.
  11. Sæt derefter filtrene tilbage i spaen og begynd en normal opstart af vandet.

Det anbefales at lave rens for biofilm jævnligt – eller anvende produkter der undgår biofilm opstår (se afsnit længere nede i artiklen).
For indespa i eget ud skal det gøres 1-2 gange om året – ved udlejning skal det gøres hver måned.
For udespa skal det gøres mindst 1 gang om året – eller vis man får større vandproblemer eller konstatere brunlig aflejring i vandlinjen.

Hvordan undgår jeg biofilm i min udespa

(mere senere)

Kategori
Tags
Der er ingen produkter i vognen!
0