Klor allergi – eller hudbetændelse Psedomonas Man - SpaFix

Fra tid til anden hører vi om brugere af spabade der får udslæt på kroppen i form af røde knopper samt tør hud og kløe. Skyldes det overfølsomhed overfor klor – eller er det et resultat af det amerikanerne kalder “Hot tub folliculitis” – en betændelse i hudsækkene forårsaget af bakterieangreb af pseudomonas aeruginosa, måske bedre kendt under navnet “jordbakterien

Langt de fleste tilfælde er der tale om hudbetændelse forårsaget af et bakterieangreb. Vi vil i artiklen her forsøge både at beskrive hvad det er, hvad det kommer af og hvordan man kan undgår det opstår.

Hvad er årsagen til hudbetændelsen

“Hot tub folliculitis” er forårsaget af bakterien benævnt Pseudomonas aeruginosa, der trives i varme, fugtige områder. Bakterien kaldes også for jordbakterien. I modsætning til de fleste andre typer bakterier kan jordbakterien overleve selv i vand, der er blevet kloreret, hvilket gør den svær at dræbe.

Den opstår dog mest i spabade og varmvandsbassiner, der ikke behandles regelmæssigt eller korrekt. Bakterierne kan forårsage en infektion i hudens hårsække. Denne infektion overføres ikke fra person til person og inficerede områder “smitter” ikke.

Enhver kan udvikle “hot tub folliculitis”, når de udsættes for bakterierne, men nogle personer kan være mere modtagelige overfor infektionen og dens komplikationer.
Dette omfatter specielt:

 • mennesker, der har et kompromitteret immun system på grund af tilstande som leukæmi, HIV eller diabetes
 • dem, der allerede har akne eller dermatitis, hvilket kan gøre det lettere for infektionen at trænge ind i huden
 • enhver, der har barberet, vokset eller epileret for nylig

Hvordan diagnosticeres “spabad hudsækkebetændelse”

Bakterierne, der forårsager hudsækkebetændelse, overlever ofte kun kort tid i sund hud. I sådanne tilfælde kan infektionen løse sig selv inden for en uges tid. Hvis hudsækkebetændelse ikke løser sig selv, eller hvis du har flere symptomer end bare udslæt, bør du lave en aftale så din læge kan se på det.

Din læge kan muligvis diagnosticere hudsækkebetændelse bare ved at undersøge huden og spørge til din medicinske historie. Hvis din læge er usikker, kan der tages en væskeprøve fra blisterne eller en prøve af væv med en hurtig hudbiopsi, der skal sendes til test.

Hvis du har symptomer på en alvorlig infektion eller en infektion, der spreder sig, skal du straks kontakte en læge.
Disse symptomer inkluderer:

 • feber over 38 ° C (kun meget alvorlige angreb)
 • spredning eller tilbagevendende hudsækkebetændelse
 • huden i de omkringliggende områder bliver rød, varm, hævet eller særligt smertende

Hvordan behandles angrebet

Mildt tilfælde af spabad hudsækkebetændelse løses typisk uden behandling inden for to uger, og hjemmebehandlinger kan hjælpe med at fremskynde helingen.
Disse hjemmebehandlinger inkluderer:

 • anvend varm kompresser, som kan hjælpe til at reducere kløen og forbedre helingen
 • brug af antikløe creme eller lotion til at lindre ubehaget
 • anvende antibakterielle cremer som Neosporine eller Hansaplast Wound Ointement på de berørte områder for at forhindre sekundær infektion
 • påføring af æblecidereddike på det berørte område, enten direkte eller gennemblødt i et bad indeholdende æblecidereddike

Hvis det er nødvendigt, kan din læge ordinere medicin for at hjælpe dig med at sparke infektionen fuldt ud. Dette kan omfatte topiske antibakterielle salver og topiske eller orale antibiotika medicin. Dette vil rydde op for infektionen hurtigt.

Hvordan undgår jeg hudsækkebetændelse ved badning

Den bedste måde at forhindre hudsækkebetændelse i spabad på er kun at bruge kar, som du ved er blevet regelmæssigt og grundigt behandlet og renset. Dette betyder, at spabadet skal have sit syre- og klor niveau overvåget og vedligeholdt, og vandfiltreringsanordningerne skal fungere. Fordi et udespa har meget varmt vand, nedbrydes klor i dem hurtigere, hvilket betyder, at de har brug for mere grundig behandling.

Hvis din hud kommer i kontakt med bakterierne, er det ikke altid muligt at forhindre en infektion, uanset hvor hurtigt du handler bagefter. Når det er sagt, er der nogle forholdsregler, du kan tage for at reducere din risiko. Dette inkluderer:

 • Undgå barbering eller fjernelse af hår straks inden brug af et boblebad. Voksning skal udføres mindst en dag eller deromkring på forhånd, hvis det er muligt.
 • Sæt dig ikke i en fugtig badedragt. Umiddelbart efter at du er kommet ud af karret, skal du brusebade og vaske med sæbe og vand.
 • Rengør din badedragt grundigt, når du har været i et boblebad. Hvis du ikke gør det, kan du reinficere dig selv på et senere tidspunkt.

Hvis du er bekymret, kan du spørge pool-ledsageren, hvor ofte boblebadet serviceres. Vand, der kontrolleres to gange om dagen, er typisk sikkert.

Hvor kan du finde mere materiale

Læs også: Biofilm og vandkemi i din udespa

https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/rwi/rashes.html – engelsk

https://dermnetnz.org/topics/spa-pool-folliculitis – engelsk

Kategori
Tags
Der er ingen produkter i vognen!
0